Dessertvin

SAUTERNES

Det guldgula, aromatiska vinet från Sauternes är alltid en spännande upplevelse. Det finns många som anser att vinet är så bra att man inte skall kombinera det med mat, men det är upp till varje vinälskare att själv bedöma. Sauternes går att kombinera med många olika maträtter, eller som Caroline Edgren skriver i Systembolagets tidskrift ”Bolaget” Nr: 3 SEP - NOV 2011. Citat. ” Letar du efter ett vin som passar genom hela måltiden? Sluta söka nu och prova det aromatiska vinet Sauternes som verkligen inte bara bör förpassas till traditionella kombinationer med gåslever eller Roquefort.” slut citat. du kan läsa hela artikeln på länken: BOLAGET

När man provar viner från Sauternes blir man alltid mer imponerad av de viner som är mycket koncentrerade, med kraftig doft och smak. Men skall man välja ett vin till maten skall man hitta en balans mellan vin och mat. Ofta räcker det med en mindre koncentrerad Sauternes till många rätter.

Vi har provat Ch Climens Syprès till en löjromstost med Crème fraîche och hackad rödlök och det fungerar utmärkt. Syprèsen fungerar mycket bra till en grillad hummer eller en mustig hummesoppa. En mer koncentrerad Sauternes passar bättre till kryddstark asiatisk mat eller till ostbrickan med ädelost.

Viner från Sauternes är de mest exklusiva i gruppen "dessertviner" och tyvärr de dyraste, men ser man till det arbete som krävs för att framställa Sauternes, är dom mycket prisvärda. Druvorna lämnas kvar på vinrankorna då de mognat, och angrips då av Botrytis under hösten. Denna process är mycket känslig och kräver gynnsamt klimat för att utvecklas på ett bra sätt. Botrytis penetrerar skalet på druvan och vattnet i druvmusten dunstar. Smak och doft koncentreras i den skrumpnande druvan och Botrytis tillför smaknyanser av honung, nötter, mandel och mandelmassa. Processen tar flera veckor och varje druva måste skördas vid rätt tidpunkt. Dåligt väder under hösten kan fördärva hela skörden. När de första druvorna är klara går man över vingården med en liten sekatör och skördar de druvor som är klara, ofta druva för druva, resterand druvorna får vara kvar några dagar. Prosessen upprepas tills hela beståndet är skördat. Det krävs alltså mycket arbete för att skörda druvorna och Botrytis koncentrationen av musten gör att volymen minskar kraftigt. Resultatet blir ett guldgult vin med en imponerande doft och smak som har större variation mellan vingårdar och årgångar än alla andra viner.